Живемо у ритмі подій
ЛЮДИ

Чи можна пекти паски у Страсну п’ятницю, а освячене – викидати. Священик з Львівщини відповів на найпопулярніші запитання про Великдень

Про це, а також про прибирання у Чистий четвер, що нести святити і що робити зі зіпсованими освяченими продуктами Galnet поспілкувався зі священиком УГКЦ Олегом Кобелем
19:05, Ср, 24 Кві 2019 Карина Ляшенко
Фото: Podrobnosti.ua

Чи дійсно краще сповідатись в середу, а причащатись у четвер?

Як виявилось, це не обов’язково. Сповідатись треба як мінімум раз у церковному році і раз за час великого посту:

«Чим ближче до Святої Неділі, тим меншим є шанс, що Ви встигнете посповідатись, адже фізична спроможність священиків не є безмірною.  Він не може вислухати сотні людей, які приходять лише в середу. Я намагаюсь привчати своїх парафіян до того, щоб вони сповідались трохи раніше – за 2-3 тижні до Святого Воскресіння.  Неправильно, коли людина до останнього тягне зі сповіддю, а потім нарікає на те, що стоїть довго в черзі, або втомлений священик не приділив їй достатньо уваги», – мовить священик.

На його думку, людина повинна сповідатись тоді, коли відчуває у цьому внутрішню потребу.

Чистий четвер – прибирати чи йти на службу Божу?

Отець Олег розповідає, що у служіннях у четвер дійсно багато символізму, але проблема у тому, що дуже часто люди підміняють основне другорядним. Ми можемо не йти до сповіді чи Євхаристії, але обов’язково прибираємо вдома і купаємось у вербі. Це традиції, які не мають ніякого зв’язку з віровченням церкви і з літургійним благочестям, але вони часто є шкідливими, бо не дають нормально пережити свято Воскресіння у літургійному контексті. Краще не помити у четвер вікна, але сходити у цей день до церкви:

«Найкращий спосіб відчути дух святості – це взяти участь у всіх богослужіннях. Усе інше – це абсолютно другорядні речі», – переконаний отець Олег.

Фото: Depositphotos

Чи можна пекти в п’ятницю паски?

Зранку зазвичай служать богослужіння Великої п’ятниці, і тоді, після преклоніння до плащаниці, можна вдома робити усю необхідну роботу.

«Бажано, звичайно, спекти паски раніше чи пізніше за п’ятницю, адже цей день є особливо скорботним, проте якщо є необхідність у якійсь праці, то можна нею займатись після ранкового богослужіння», – заспокоює панотець.

Читайте також: Розклад богослужінь Страсного тижня у катедральних храмах Львова

Що і в які дні краще їсти впродовж страсного тижня?

Духівник розповідає, що страсний тиждень уже не належить до великого посту як такого і тут людина обмежує себе лише за власними можливостями. Церква закликає до духовного посту: до чистоти дій і думок, а стосовно їжі кожен обмежує себе сам:

«Бажано, щоб в середу і в п’ятницю тримали строгіший піст, але це дуже індивідуально. Я, наприклад, вирішив, що лише питиму воду протягом страсного тижня, хтось вирішив, що не їстиме лише в середу і п’ятницю. Церква не примушує до голодування, адже у Біблії є такі слова: «Хто їсть, нехай не погорджує тим, хто не їсть. А хто не їсть, нехай не осуджує того, хто їсть, Бог бо прийняв його».

Фото: Podrobnosti.ua

Що нести святити на Великдень?

Речі, які слід нести на освячення, священик називає у молитвах: це масло, сир (запечений, солодкий, у будь-якому вигляді), яйця, м’ясо (на нього навіть читають окрему молитву через насильство і загибель тварини), хрін і хліб (паска). Всю іншу їжу священик не згадує під час освячення, тому нести її до церкви немає сенсу.

Що робити з зіпсованими освяченими продуктами?

«Треба старатись не доводити до того, щоб свячена їжа псувалась – роздавати її людям, кликати когось в гості. Але якщо вже так сталось, то треба віддати її тваринам. У місті віддають собакам чи котам, а село використовує по господарству. А взагалі будь-яка освячена річ втрачає освячення тоді, коли втрачає цілісність. Тобто яйце, яке зіпсувалось, вже можна не вважати освяченим», – каже духівник.

Якщо поламався освячений хрест чи ікона, її слід віднести до церкви. Священик прочитає над нею молитву і спалить. Якщо ж після святкування залишились освячені серветки з образами чи наліпки з яєць у формі хрестів, то їх слід просто спалити або закопати.

Загалом, важливо не те, наскільки правильно ми виконуємо усі церковні обряди, а те, наскільки ми розуміємо, що ці дні є спогадами життєвого шляху Ісуса Христа, переживаємо емоційний стан жалю за гріхи свої і усвідомлюємо те, що Христос це робив з любов’ю до людей. Якщо ми просто несемо до церкви паску на освячення і потім її їмо, це не означає, що ми пережили Святе Воскресіння. Тільки тоді, коли ми братимемо участь в усіх богослужіннях, перейматимемо той важливий дух свята:

«Тому єдина рекомендація – це уважно слухати читання слова Божого, молитов, пісень і вникати у їхній зміст. Тоді ми всі переживемо Пасхальне богослужіння в повноті і в усвідомленні того, що відбулося дві тисячі років тому – чому Христос помер і чому він воскрес», – підсумовує отець Олег Кобель.

Читайте також: Міськрада роздасть львів’янам у скруті майже три тисячі продуктових наборів

 

Найбільше читають:

Нове на сайті: